Tips voor een gebruiksvriendelijke website

Nagenoeg iedereen is het erover eens, een website moet zeer gebruiksvriendelijk zijn.  Maar hoe begin je daar precies aan?  Waar moet je op letten?  Een overzicht van enkele handige tips:

Een gebruiksvriendelijke website,
wat houdt dat precies in?

Een gebruiksvriendelijke website heeft alles te maken met hoe goed de bezoeker jou website kan bedienen.  De bezoeker moet ook niet zoeken naar de informatie die hij wenst.  Je zou in principe al moeten kunnen voorspellen waarvoor jou bezoeker op uw website komt en deze informatie meteen presenteren.

Gebruiksvriendelijke website

Basisregels en principes

Je moet rekening houden met enkele basisbegrippen bij het ontwikkelen van uw website.  Uiteraard hangt het van uw doel af of je ze allemaal toepast of niet.

De gulden middenweg

Denk goed na welke informatie je op welke pagina zet.  De gebruiker wil zo snel mogelijk zijn informatie terugvinden, zorg dan ook dat je deze meteen kan presenteren.  Uit studie is gebleken dat het menselijke brein ongeveer 5 tot 9 elementen kan onthouden.  De bezoeker overspoelen met informatie doe je dus best ook niet.

2-seconden regel

Iets wat velen over het hoofd zien is de hosting van je website.  Laat je niet misleiden door de spotgoedkope hostingpakketten.  Een gebruiker wil nooit meer dan twee seconden wachten op een reactie van het systeem.  Zorg dus voor een hosting-pakket dat jouw website aankan.  Zo verlies je nooit potentiële klanten.

3-klik regel

Slechts drie keer wil een gebruiker klikken om zijn informatie te vinden.  Je belangrijke informatie steek je dus best niet te ver weg.  Zorg er ook voor dat de structuur van de website logisch is opgebouwd, netjes en overzichtelijk.

Fitts regel

Zorg dat de bezoeker makkelijk van punt A naar B kan zonder een heel traject te moeten aflopen.  De inhoud probeer je zodanig te presenteren om het aantal kliks zo laag mogelijk te houden.

Gouden vuistregels voor de interface

Een aantal vuistregels hou je best in gedachte bij de bouw van je website:

 • Beperk het gebruik van lettertypes tot 2 à 3. Zo zorg je voor een mooi samenhangend geheel;
 • Zorg dat veel voorkomende vragen gemakkelijk terug te vinden zijn;
 • Bezoekers moeten acties makkelijk ongedaan kunnen maken;
 • Een overzichtelijke navigatie zorgt voor rust bij de bezoeker.

Omgekeerde piramide

Een bezoeker wil onmiddellijk weten of het artikel interessant is voor hem.  Je begint je artikel dus best met je conclusie waarna de belangrijke details in de tekst aangehaald worden.  Je zou al een prefect beeld moeten krijgen over de inhoud van het artikel door er even doorheen te scrollen.

 

Wil jij ook een zeer gebruiksvriendelijke website?

Doe dan beroep op Het Zoeklicht!  Onze grafische vormgevers ontwikkelen een website op uw maat.  Contacteer ons op 014 32 12 18 of vul het contactformulier in!

  Firma

  Uw naam

  Adres

  Gemeente

  Telefoon

  Uw email

  Beschrijving van de website

  Eventueel adres van huidige website

  Adressen van websites die je mooi vindt

  Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden

   

   

  Comments are closed.